Waarom massage?

Allereerst is massage tijdens werktijd een verplichte pauze voor de werknemer die door de werkgever wordt verstrekt. De werknemer heeft daarin even een moment om tot zichzelf te komen. Daarmee is massage al ontspannend en stressverlagend. Bovendien zorgt de aanraking van de masseur tijdens de massage voor de afgifte van endorfine, een lichaamseigen hormoon dat pijnstillend werkt. De aanmaak van stresshormoon wordt daardoor geremd, en maakt dus dat de stress nog meer verlaagt door massage en de werknemer even met zijn gedachten ‘nergens’ kan zijn. Ook wordt tijdens de massage Serotonine aangemaakt. Serotonine is een feel good stofje dat een positieve invloed heeft op stemming, emoties en gedrag.

Gezondheid

Massage verlaagt niet alleen geestelijke stress door ontspanning en de aanmaak van endorfine, maar ook lichamelijke stress. Lichamelijke stress gaat over de gezondheid van het lichaam. Als die gezondheid niet goed is, kan er stress ontstaan en maakt het lichaam ook stresshormoon aan. Die heeft onder andere invloed op de suikerspiegel en de werking van het afweersysteem. Massage verlaagt stress in het lichaam doordat het de bloedbaan verwijdt en daarmee de bloeddoorstroom verhoogt. Daardoor kunnen er meer afvalstoffen uit weefsels verwijderd worden en komt er meer zuurstof in de weefsels. Hierdoor verlaagt massage de stress in de weefsels. Gevolg is minder stresshormoon en een beter immuunsysteem. Dus een betere weerstand en minder ziekte.

Spieren

Massage verlaagt ook stress in de spieren. Dat heeft wederom te maken met diverse mechanismen die in werking treden door massage. Allereerst verlaagt massage stress in de spieren doordat de doorbloeding sneller gaat en ook in de spieren afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd. Daarnaast zorgen geestelijke ontspanning, de aanmaak van endorfine en de remming van stresshormonen ervoor dat de spieren zich echt ontspannen. Dat voelt niet alleen prettiger in bijvoorbeeld de rug, schouders en nek, ook tegen hoofdpijn kan dat een goed middel zijn, omdat hoofdpijn heel vaak het gevolg is van spierspanning in de nek.